Broadwater Parklands

The site is located on the foreshore of the Broadwater opposite Australia Fair Shopping Centre at Southport.

Broadwater Parklands at Southport on Queensland’s Gold Coast is setting the standard for sustainable landscapes by implementing world-leading energy efficiency and water sensitive urban design initiatives.

The Parklands’ $32 million stage one was designed and delivered as part of the revitalisation of central Southport, incorporating increased protection of the area’s natural attributes and better connections between the CBD and foreshore.

  • Joshua Hinwood (AECOM) Shaun Leinster (DesignFlow)
  • 2 years for Master planning, design and construction. Stage 1 complete August 2009, Stage 2 due for completion October 2010
  • Gold Coast Highway, Southport, Queensland
  • Stage 1 -$32,000,000 Reclamation - $10,000,000 Stage 2 - $8,000,000
  • Gold Coast City Council
  • Gold Coast City Council
  • AECOM Design + Planning led a multidisciplinary Design Team, providing Master planning, Lead design, Landscape Architecture and Project Delivery Services. Key Consultants included; DesignFlow – WSUD, AECOM – Engineering Services White Architecture – Building and Pier Design
  • Abigroup
  • 1. To develop a foreshore park that incorporates world class design and provides a range of facilities and experiences for both locals and visitors to the Gold Coast;
    2. To re-connect Southport CBD to the foreshore;
    3. To provide a facility to commemorate and celebrate 150 years of Queensland as a separate state from New South Wales;
    4. To make public art integral to the redevelopment to provide an effective and important means of generating a strong, wide-reaching sense of community and regional identity;
    5. To design for energy efficiency and water sustainability; and
    6. To provide an events space for the City that will accommodate high profile events such as the Gold Coast Marathon, the Pan Pacific Games and the World Championship Triathlon.
  • We are finding that all new infrastructure along the coastline now needs much more intensive engineering. More and more of our planning budgets are going into this.

    In addition, proximity to the coastline, the Nerang River and the Gold Coast's event hub necessitates a specific and creative approach to design. Renewable energy sources, such as photovoltaic panels, provide energy to the parkland, with a view to self-sufficiency upon completion of all stages of the project. Water filtration features such as wetlands and a mangrove plantation will treat stormwater and upstream catchments, which is then re-used for non-potable purposes.

    Mass planting of native species along the foreshore will create a natural windbreak and also increase bio diversity over time.

    AECOM has also lifted the main event area of the parkland - a huge area of grassland - to cope with storm surge and sea level rise. In some places the ground has been lifted by more than two metres, tapering down towards the shoreline.

    In the event of a storm surge then the main event area of the park has been modified to cope with this. A new pier into Broadwater has been substantially strengthened to cope with storm surge and sea level rise.
  • We have made use of the closed loop philosophy in this plan, which we also applied in our intern workshops. This means the site is essentially self-sufficient – it is a productive space that produces its own power and provides greater connectivity to the urban centre – in this case Southport CBD.
  • AILA has presented a Planning Award to EDAW AECOM for its masterplan of Stage One of the Gold Coast City Council’s new Southport Broadwater Parklands, which opened last month
  • In looking beyond the site boundaries in the early stages of WSUD brainstorming and master planning, the design team recognised key initiatives that the park could implement to assist in improving the water quality of the Broadwater.

    • run-off from a significant portion of the Southport CBD is treated in a number of vegetated stormwater treatment systems including a central urban wetland and bioretention systems before its discharge into the Broadwater.
    • A newly created mangrove wetland enhances the quality of the stormwater discharged by providing conditions which support sedimentation, thereby increasing pollutant uptake. Encompassing an area of 1.2 hectares at the outfall of the Nind Street catchment, the mangroves also provide a suitable habitat for coastal species such as fish and crustaceans along the parkland edge.
    • All site runoff, from both paved and lawn areas is directed into on site bioretention, allowing for cleansing and recharge of the water table.

    Other ESD initiatives include;

    • 255 photovoltaic solar cells positioned along a series of linear shade structures generate energy for the site, significantly reducing the Parkland’s reliance on fossil fuel generated electricity from the grid
    • Colourful beach-style furniture, constructed using 100% recycled plastic battens, is located throughout the Parklands to reflect the Gold Coast’s identity as a much-loved holiday destination, whilst the main lawn features a striped beach towel paving design and has been designed to accommodate a host of world-class events
    • Irrigation infrastructure has been installed to allow easy crossover to recycled water in the future, while the ‘Rockpools’ children’s water play area currently under construction will utilize saltwater drawn from the adjacent Broadwater to minimize the use of potable water.
    • An enhanced pedestrian and cycle network is a key component of the structure of the design establishing extensive walking and cycling opportunities in the Parklands, with new end of trip facilities such as showers and lockers encouraging active transport use.